پرش لینک ها

خدمات مرکز مشاوره طراوت بهشت

خدمات مرکز مشاوره طراوت بهشت در حوزه بزرگسالان

مرکز مشاوره طراوت بهشت با کادر درمانی مجرب و توانمند در زمینه‌های مختلف در حوزه بزرگسال، خانواده ، کودک و نوجوان و گفتار درمانی ارائه خدمات می‌دهد.

نشانه های افسردگی در بزرگسالان:

افسردگی یک بیماری روانی شایع و جدی است که بر نحوه احساس، تفکر و رفتار شما تأثیر می گذارد.

می تواند منجر به طیف وسیعی از مشکلات عاطفی و جسمی شود و می تواند در محل کار و در خانه عملکرد شما را مختل کند.

علائم افسردگی می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و می تواند شامل موارد زیر باشد:

احساس غم یا خلق و خوی افسرده: این می تواند از احساس ناراحتی خفیف تا ناامیدی عمیق متغیر باشد.

از دست دادن علاقه یا لذت در فعالیت هایی که زمانی از آنها لذت می بردید: این می تواند شامل سرگرمی ها، شغل یا روابط شما باشد.

تغییرات در اشتها یا وزن: این می تواند شامل کاهش یا افزایش اشتها و کاهش یا افزایش وزن بدون رژیم غذایی باشد.

مشکل در خواب یا خواب زیاد: این می تواند شامل مشکل در به خواب رفتن، بیدار شدن در طول شب یا خواب بیش از حد معمول باشد.

از دست دادن انرژی یا افزایش خستگی: این می تواند شامل احساس خستگی مداوم یا عدم انرژی برای انجام کارهایی باشد که قبلاً انجام می دادید باشد.

مشکل در تفکر، تمرکز، تصمیم گیری: این می تواند شامل مشکل در تمرکز، به خاطر سپردن چیزها یا تصمیم گیری باشد.

بی قراری یا کند شدن حرکات: این می تواند شامل احساس بی قراری یا کند شدن حرکات و گفتار شما باشد.

احساس بی ارزشی یا گناه: این می تواند شامل احساس بی ارزشی، گناه یا سرزنش خود برای چیزهایی باشد که خارج از کنترل شما هستند.

افکار مرگ یا خودکشی: این می تواند شامل افکار مرگ، خودکشی یا تلاش برای خودکشی باشد.

اگر شما یا کسی که می شناسید دچار افسردگی است، منابع زیادی برای کمک وجود دارد. می توانید با یک متخصص بهداشت روان، یک گروه حمایتی یا یک خط تلفن بحران تماس بگیرید.

 
اختلالات خلقی و اضطراب
اختلالات خلقی و اضطراب

شناسایی اختلال وسواس:

وسواس، رفتاری است که بسیاری از مردم در طول زندگی خود با آن روبه‌رو می‌شوند. اگر وسواس، زندگی افراد را دچار اختلال کند، تبدیل به یک بیماری می‌شود، که نیاز به درمان دارد.

تعریف علمی وسواس و یا OCD

اختلال وسواس، یک اختلال روانشناختی است که در هر سنی برای هر فردی می‌تواند، اتفاق بیافتد. این اختلال زمانی رخ می‌دهد، که شخص در چرخه‌ای از افکار و اعمال وسواسی گیر می‌کند.

وسواس نیز مانند خیلی از بیماری‌های دیگر دارای علائم مختلفی است، که در ادامه به بررسی مهمترین این علائم خواهیم پرداخت.

مهمترین علائم وسواس و یا OCD:

وسواس با علائم مختلفی می‌تواند بروز کند، که مهمترین آن به شرح ذیل است:

وسواس فکری

افکار و تصاویری هستند که مرتبا در ذهن فرد تکرار شده و زندگی او را مختل می‌کند. افکاری مزاحم وعجیب، مانند: نگرانی‌های طولانی به خصوص در مورد یک بیماری مانند سرطان، نگرانی درباره اتفاقات وحشتناکی که ممکن است برای عزیزان منجر شود.

مانند تصادف و یا شستن مرتب دستان و یا حتی نگرانی درباره بیماری‌های میکروبی، همه این موارد باعث ایجاد وسواس فکری می‌شود.

وسواس عملی

وسواس عملی، رفتارهایی است که فرد فکر می‌کند، مجبور است تا مدام آن‌ها را تکرار کند. این رفتارها برای کاهش استرس و اضطراب در فرد به وجود می‌آید.

زمانی‌که شما دچار افکار وسواسی می‌شوید، برای رهایی از آن برای خود قوانینی را ایجاد می‌کنید.

به عنوان مثال چک کردن مداوم درها، تا مطمئن شوید که درها را قفل کرده‌اید، شستن دست‌ها تا جایی که دستانتان خشک و یا زخم شوند.

وسواس جبری

افرادی که دارای وسواس جبری هستند، دارای رفتاری رسمی و خشک بوده و روابط عاطفی کند و یا پرچالشی دارند.

وسواس نجسی و پاکی

یکی دیگر از انواع وسواس، وسواس نجسی و پاکی است. اسلام نیز می‌گوید که وسواس نوعی بیماری است.

اگر شما به عنوان یک فرد مسلمان، شک کردید که شی و یا فردی نجس است، نباید به آن اعتنا کنید، زیرا شما دچار عمل حرام وسواس شده‌اید.

اختلالات وسواسی و فکری
اختلالات وسواسی و فکری

اختلال خواب چیست و درمان آن:

گاهی عواملی پیش می‌آیند که الگوی طبیعی خواب ما را تحت تأثیر قرار می‌دهند. عواملی مانند اضطراب، بیماری، هیجانات بالای مثبت یا منفی و … می‌تواند مانع خواب آرام باشد.

اگر این بی‌خوابی‌ها موقت باشد مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند؛ اما برخی از این اختلال‌ها به حدی جدی هستند که در عملکرد طبیعی جسمی، روحی، اجتماعی و عاطفی ما تداخل ایجاد می‌کنند.

درمان اختلال خواب:

اصطلاح اختلال خواب به شرایطی گفته می‌شود که کیفیت، زمان یا مدت‌زمان خواب را تحت تأثیر قرار می‌دهد و بر توانایی عملکرد فرد در هنگام بیداری تأثیر می‌گذارد.

این اختلالات می‌تواند سایر مشکلات پزشکی را تشدید کنند، و یا زمینه‌ساز ابتلا به مشکلات روحی-روانی باشند.

همه افراد نیاز دارند که در طول شبانه‌روز ۷ الی ۸ ساعت به مغز خود استراحت دهند. زمانی که فرد نتواند به مقدار کافی بخوابد و خواب شبانه‌روزش به هم بریزد، اختلال خواب معنا پیدا می‌کند.

در واقع اختلالات خواب، مجموعه عواملی هستند که مانع از خواب مناسب و باکیفیت در فرد می‌شوند؛ این عوامل نیز، می‌توانند در اثر ابتلا به یک بیماری در فرد ایجاد شوند.

اینکه افراد برخی از مواقع دچار بی‌خوابی شوند به معنای اختلال خواب نیست؛ زمانی مشکل است که هرشب تکرار می‌شود.

 

علت اختلال خواب :

علت اختلال خواب در افراد مختلف متفاوت است. یکی از دلایل اصلی بروز آن می‌تواند استرس و افسردگی باشد که اگر درمان نشوند، سبب بروز مشکلاتی از قبیل کابوس‌های شبانه، راه‌رفتن در خواب، تکرر ادرار،

حرف‌زدن در خواب و مواردی ازاین‌دست می‌شوند. البته دقت کنید این نوع اختلال، هم در بزرگسالان و هم در کودکان رخ می‌دهد و باتوجه‌ به سن عوارض ناشی از آن متفاوت است.

درمان اختلالات خواب در بزرگسالان با توجه به علت ایجاد اختلال خواب می‌تواند متفاوت از کودکان باشد.

تمرکز چیست؟

تمرکز یکی از اصطلاحات روان‌شناسیست که به تمرکز کردن ذهن بر روی یک فعالیت یا مسئله خاص اشاره دارد. وقتی که تمرکز ما قوی است، توانایی‌ها و استعدادهای مختلفمان نیز بهتر بیان می‌شود.

تمرکز به عنوان یک مهارت قابل آموزش نیز به شمار می‌آید و با تمرین مداوم می‌توان آن را تقویت کرد.

اهمیت تمرکز

در دنیای مملو از اطلاعات امروزی، اهمیت تمرکز برای مدیریت و فهم بهتر اطلاعات افزایش یافته است. پیچیدگی اطلاعات به معنای وجود اطلاعات متنوع و گاهاً متناقض، ممکن است مانع تمرکز ما شود.

با تمرین تمرکز و استفاده از راهکارهای مناسب، می‌توانیم با این پیچیدگی‌ها به خوبی مقابله و اطلاعات مورد نیازمان را استخراج کنیم.

مـا در زمانـه ای کنجکاو زندگـی میکنیم که نام آن را عصر اطلاعات گذاشـته انـد، امـا از جنبـه ای دیگـر میتـوان نامـش را عصر حـواس پرتی و پریشـانی گذاشت.

متصـل بـودن، گرفتـن اطلاعـات در همـه زمـان، داشـتن حـواس پرتـی مـداوم… همـه ی اینهـا تبدیـل بـه بخشـی از زندگـی مـا شـده انـد.

داشتن تمرکز به ما کمک می‌کند تا از میان اطلاعات آشفته‌ای که روزانه با آن مواجه هستیم، موضوع مورد نظرمان را به طور دقیق‌تری مورد بررسی قرار دهیم و عملکرد بهتری داشته باشیم.

توانایی تمرکز در طولانی‌مدت نیز به کمک ما می‌آید تا به اهدافمان دست یابیم و رشد کنیم.

پرخوری عصبی:

بولیمیای عصبی که معمولاً پرخوری عصبی نامیده می‌شود، یک اختلال تغذیه‌ای مهم است که به‌طور بالقوه می‌تواند تهدیدی برای زندگی افراد مختلف باشد.

افراد مبتلا به بولیمیا احتمال دارد که به‌طور مخفیانه پرخوری کنند که شامل خوردن مقادیر زیادی غذا با از دست دادن کنترل بر نحوه غذا خوردن و سپس پاک‌سازی و دفع سریع این غذاها از بدن با ایجاد تهوع و استفراغ می‌باشد که از طریق آن تلاش می‌کنند که کالری اضافی ورودی به بدن خود را به روشی ناسالم از بین ببرند.

افراد دچار این اختلال، برای خلاص شدن از شر کالری و جلوگیری از افزایش وزن، ممکن است از روش‌های مختلفی استفاده کنند.

اگر به پرخوری عصبی مبتلا هستید، احتمالاً دچار مشکلاتی در مورد وزن و فرم بدن خود بوده و احتمال دارد که خودتان را به خاطر نقص‌های ظاهری خود به‌شدت مورد سرزنش قرار دهید.

کنترل و غلبه بر پرخوری عصبی به جز غذا و تغذیه به جنبه‌های روحی و عصبی مربوط می‌شود. درمان مؤثر این اختلال می‌تواند به افراد کمک کند احساس بهتری نسبت به خودشان داشته باشند، الگوهای غذایی سالم‌تری را انتخاب کرده و عوارض جدی ناشی از این اختلال را برطرف کنند.

تشخیص و تفاوت پرخوری عصبی با دیگر اختلالات تغذیه

پرخوری عصبی دارای تفاوت‌های زیادی با دیگر اختلالات تغذیه‌ای مانند پراشتهایی عصبی، آنورکسیا و پیکا می‌باشد که در ادامه بررسی می‌گردد:

این دو اختلال تغذیه‌ای شباهت‌های زیادی با هم دارند. در هر دو اختلال پرخوری رخ می‌دهد و زمینه بروز آن هم مشکلات روحی و روانی یا استرس‌های وارده بر فرد می‌باشد.

از این رو پرخوری و تغذیه می‌تواند راهی بر غلبه بر این مشکلات روانی باشد.

اما تفاوت این دو اختلال در شدت و بروز آن می‌باشد. در پراشتهایی ممکن است این اختلال گذرا بوده و حتی نحوه خوردن غذا (از نظر تغذیه تند یا معمولی) عادی باشد

ولی در پرخوری عصبی معمولاً خوردن غذا روندی غیرقابل‌کنترل داشته و این اختلال با ایجاد مشکلات ذهنی و عذاب وجدان بعد از پرخوری همراه می‌شود.

از این فرد برای محو مشکلات ناشی از پرخوری دست به روش‌های مختلفی برای محو غذای وارده به بدن مانند ایجاد استفراغ، رژیم غذایی شدید و فعالیت بدنی خیلی بالا می‌زند.

مشکل پرخوری عصبی این است که اولاً لزوماً مشکل و اختلالی گذرا نیست و ثانیاً به جز ورودی کالری زیاد به بدن و ایجاد اضافه وزن و چاقی، خوردن پرشتاب و کنترل نشده و همچنین به کارگیری راه‌های اشتباه

برای محو غذای ورودی می‌تواند زمینه را برای ابتلای فرد به بیماری‌های مختلف از جمله بیماری‌های گوارشی مهیا سازد.

اختلالات خوردن در روانشناسی
اختلالات خوردن در روانشناسی

اختلال پانیک:

همه‌ی ما در طول زندگی بارها دچار احساساتی چون ترس و اضطراب شده‌ایم، زیرا این واکنش‌ها کاملا طبیعی هستند و بدن در مواقع لازم این واکنش‌ها را از خود نشان می‌دهد.

اختلال هراس یا پانیک (panic) نیز شرایط مشابهی دارد،

حمله پانیک یک نوع ترس یا هراس شدید است که در صورت عدم وجود خطر واقعی یا علت ظاهری باعث واکنش‌های شدید جسمی می‌شود.

حملات پانیک بسیار ترسناک هستند، زیرا ممکن است فکر کنید که کنترل خود را از دست داده‌اید، تنفس شما متوقف شده است، دچار حمله قلبی شده‌اید یا حتی در حال مرگ هستید.

بسیاری از افراد در طول زندگی خود فقط یک یا دو بار این مسئله را تجربه می‌کنند و مشکل برطرف می‌شود.

اگر شما بیش از چهار بار دچار حملات پانیک غیر منتظره شوید، ممکن است به بیماری مبتلا شده باشید که اختلال هراس نامیده می‌شود.

طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۹، دو تا چهار درصد افراد در جهان دارای اختلال هراس هستند. علائم اختلال هراس اغلب در جوانان ۲۰ تا ۲۴ ساله ظاهر می‌شوند.

اگرچه حملات پانیک تهدیدکننده زندگی نیستند اما می‌توانند ترسناک باشند و کیفیت زندگی شما را تحت تأثیر قرار دهند.

پس در صورت ابتلا به اختلال هراس باید با پزشک مشورت کنید. درمان صحیح مهمترین بخش در کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی شما است.

در موارد شدید، علائم ممکن است بیش از ۱ ساعت طول بکشند. به‌همین‌دلیل، بعد از فروکش کردن حمله ممکن است احساس خستگی و فرسودگی کنید. علائم شایع پانیک اتک عبارتند از:

احساس بروز یک خطر قریب‌الوقوع
ضربان قلب سریع و تپنده (پانیک و پی‌وی‌سی قلبی)
تعریق
لرزش بدن
تنگی نفس و احساس خفگی (پانیک و تنگی نفس)
گرگرفتگی
حالت تهوع (پانیک و مشکلات گوارشی)
گرفتگی شکم
درد قفسه سینه
سردرد
سرگیجه، سبکی سر یا ضعف
بی‌حسی یا احساس سوزن سوزن شدن دست و پا
ترس از دست دادن کنترل بدن (به‌خصوص حمله پانیک در خواب)
ترس از مردن

دقت داشته باشید اختلال هراس پانیک علاوه بر علائم جسمانی یک‌سری نشانه‌های روان‌شناختی پانیک نیز دارد که می‌توان به نشانه‌هایی چون بی‌خوابی، زنگ زدن گوش، ایجاد مشکل در تمرکز فرد، کاهش میل جنسی، احساس گیر کردن غذا در گلو و احساس وحشت و سراسیمگی اشاره کرد.

اختلالات قابل درمان با نوروفیدبک ILF
اختلالات قابل درمان با نوروفیدبک ILF

اهمال کاری:

آیا شما هم در شرایطی مشابه با شرایط زیر قرار گرفته‌اید؟

زمان هایی وجود دارد که حس می‌کنید بیش از حد، کاری را پشت گوش می‌اندازید

اغلب، قبل از یک کار مهم احساس خستگی می‌کنید

در انجام کارهایی که دوستشان ندارید، تنبلی می‌کنید

کارهایتان مدام عقب افتاده و از این کار آزار می‌بینید
و…

اهمال‌کاری، پشت گوش‌اندازی، تنبلی، دفع الوقت یا هر اسم دیگر، بلایی است که تأثیرات بسیار بدی در زندگی ما می‌گذارد، اجازه رسیدن به اهداف را نمی‌دهد و فرصت‌های زیادی را از کف ما می‌رباید،

فرصت‌هایی که ممکن است فقط یک بار به سراغ ما بیایند. فرصت‌هایی که اگر زودتر به فکرش بودیم قطعاً نتایج بهتری می‌گرفتیم.

پرخاشگری:

احتمالاً همه ما حداقل یک‌بار با نوعی از رفتار پرخاشگرانه روبه‌رو شده‌ایم و حتی ممکن است به دلیل قرارگیری در شرایطی نامساعد، فشارهای عصبی، خستگی و غیره از خود رفتار پرخاشگرانه نشان داده باشیم.

تعریف پرخاشگری

تعریف پرخاشگری طبق روانشناسی اجتماعی، شامل هر رفتار یا عملی است که هدف آن آسیب رساندن به یک شخص، حیوان یا حتی اموال فیزیکی باشد.

اعمال خشونت فیزیکی، فریاد زدن و فحش دادن، همچنین کارهای ساده‌ای همچون شکستن عمدی لیوان مورد علاقه دوست خود، پنچر کردن لاستیک یک همکار یا حتی شایعه‌پراکنی در مورد یک آشنا، نمونه‌هایی از اعمال تهاجمی و پرخاشگرانه هستند.

در اغلب این موارد رفتار پرخاشگرانه و خشونت در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند؛ با این‌حال در علم روانشناسی تعریف پرخاش و خشونت کاملا متفاوت هستند.

بدبینی:

بدبینی نوعی ویژگی اخلاقی است که مطابق با آن، فرد با عینکی از جنس بدبینی و شکاک بودن به دنیا نگاه می کند.

اما چه چیزهایی باعث بدبینی در افراد می شود و چه راهکارهایی به آنها کمک می کند تا بدبین نباشند.

هیچ انسانی با ویژگی بدبینی به دنیا نمی آید و انسان ها از طریق تجربه هایشان در طول زندگی به مرور دچار بدبینی مفرط در اکثر جنبه های زندگی می شوند.

افراد بدبین همیشه بدترین جنبه های هر چیز را می بینند و معتقدند که بدترین ها برای آنها اتفاق می افتد. افراد بدبین حرف های بدون منظور دیگران را ترسناک و اضطراب آور برداشت کرده و نیت های آنان را بدخواهانه تلقی می کنند‌.

اگر بدبینی و شکاک بودن در فرد بسیار شدید بوده و به طور فراگیر در اکثر جنبه های زندگی او خود را نشان دهد، روان شناسان آن را نوعی اختلال روانی به نام پارانوئید می نامند.

فردی که دچار اختلال پارانوئید تشخیص داده می شود دچار نوعی بدبینی و عدم اعتماد فراگیر نسبت به دیگران بوده ‌و این طرز فکر معمولاً از اوایل نوجوانی و قبل از بزرکسالی در او شروع شده و در شرایط مختلف زندگی او خود را نشان داده است.

از دیدگاه افراد پارانوئید دنیا جای امنی برای زندگی کردن نیست و از همه چیز و همه کس باید ترسید‌.

آنها همیشه گوش به زنگ هستند تا نیت های بدخواهانه ی دیگران را نسبت به خود کشف کرده و کینه ی آنها را به دل بگیرند و به آنها حمله کنند.

آنها افراد دیگر را حسود دانسته و برای اثبات ادعای خود از دلایل سطحی و غیر منطقی استفاده می کنند. آنها معتقدند در برابر افراد بدخواه باید از خود دفاع کرد و به همین دلیل همیشه در تلاشند تا روی دیگران کنترل زیادی داشته باشند.

یک فرد دچار بدبینی از نوع پارانوئید اگر حس کند کسی به شخصیت او توهین کرده یا آبرویش را در معرض خطر قرار داده است، حتی اگر این حس کاملا اشتباه باشد، یا فرد مقابل اصلا چنین قصدی نداشته باشد، بلافاصله عصبانی شده، نمی‌تواند خشمش را کنترل کند و با رفتاری کاملا پرخاشگرانه به طرف مقابل واکنش نشان می‌دهد.

آنها بارها و بارها و بدون هیچ دلیلی به وفادار بودن همسر یا نامزدشان نسبت به خود شک می‌کنند.

دردهای سایکوسوماتیک (روان تنی):

خود بیمار انگاری چیست و چه تفاوتی با دردهای روان تنی دارد؟

خود بیمار انگاری با ترس دائمی از ابتلا به یک بیماری جدی و خطرناک همراه است. آیا سردرد دارید؟ شاید تومور مغزی باشد. احساس تهوع دارید؟ شاید دچار نوع وخیمی از سرطان شده اید.

این در حالی است که افراد طبیعی به این فکر می کنند که سردردشان می تواند در اثر کم آبی و تهوع آنها به خاطر چیزی باشد که خورده اند.

افرادی که دچار خود بیمار انگاری هستند از ترس دائمی رنج می برند. این ترسی است که به مراجعه مداوم به پزشک، آزمایشات مکرر ختم می شود.

افرادی که دچار این اختلال هستند بر این باورند که هر نوع علامتی می تواند نشانه اولیه یک بیماری خطرناک و مرگبار باشد و با ترس دائمی از بیماری زندگی می کنند.

این در حالی است که افرادی که دچار دردهای روان تنی هستند، دارای نشانه های واقعی بالینی هستند که هر روز با آن دست و پنجه نرم می کنند.

علائم دردهای روان تنی:

دردهای روان تنی به هر گونه درد جسمی گفته می شود که دارای توضیح پزشکی، منطقی و واقعی نیست.

علائمی که بیماران به آن اشاره می کنند بسیار زیاد و متنوع است، اما رایج ترین علائم عبارتند از:

تهوع
درد عضلانی
سردرد/میگرن
افزایش ضربان قلب
درد سینه
خستگی
لرز
دردهای معده و مشکلات گوارشی